Warning: include_once(E:\HostingSpaces\office@izomabg.com\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\HostingSpaces\izomabgc\luliaka.com\wwwroot\wp-content\advanced-cache.php on line 20 Warning: include_once(): Failed opening 'E:\HostingSpaces\office@izomabg.com\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.;C:\php\pear') in C:\HostingSpaces\izomabgc\luliaka.com\wwwroot\wp-content\advanced-cache.php on line 20 Warning: include(E:\HostingSpaces\office@izomabg.com\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\HostingSpaces\izomabgc\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache\wp-cache.php on line 65 Warning: include(): Failed opening 'E:\HostingSpaces\office@izomabg.com\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.;C:\php\pear') in C:\HostingSpaces\izomabgc\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache\wp-cache.php on line 65 Warning: include_once(E:\HostingSpaces\office@izomabg.com\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\HostingSpaces\izomabgc\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache\wp-cache.php on line 82 Warning: include_once(): Failed opening 'E:\HostingSpaces\office@izomabg.com\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.;C:\php\pear') in C:\HostingSpaces\izomabgc\luliaka.com\wwwroot\wp-content\plugins\wp-super-cache\wp-cache.php on line 82 История - хотел в Русе - Люляка

История

История на хотела

     Долината на река Русенски Лом, заедно с притоците на Бели, Малки и Черни Лом представляват уникален свят, в който изумителната природа се вплита в далечната ни история. Част от долината с територия от 3260 ха е обявена за природен парк (на 20 км южно от Русе). Реките са сътворили невероятно красиви проломи във варовиковата скална основа. Истинска радост за очите и рай за скалните катерачи. В този район се е намирал един от най-значимите военни, стопански и културни центрове на България през XIII-XIV век – средновековният град Червен . От запазените развалини най-интересни са частите от крепостната стена, кулата-стражница (използвана за прототип при възстановяването на Балдуиновата кула на Царевец във Велико Търново), двете порти, замъкът, основите на голям брой църкви, основите на болярските чертози, двете уникални водочерпателни съоръжения със сводови стълбища и др. До селото има редовен автобусен транспорт.

   В допълнение към нашата история, през късното средновековие по долината се заселват много монаси-отшелници. Създадени са цели манастирски комплекси (Ивановският, Малък Рай, Голям Рай, Кошута) и църкви с красиви стенописи, част от които са запазени и днес. Стенописите на Ивановските скални църкви (на река Русенски Лом) са един от върховете на средновековното българско изкуство (дело на майстори от Търновската художествена школа). През 1983 г. бяха включени в културната листа на ЮНЕСКО. До село Иваново има редовен автобусен транспорт.    На брега на Русенски Лом, на 6 км южно от хижа “Приста”, се намира хижа “Алпинист”, (14 места на нари и 6 бунгала с 36 места в стаи с по 2, 3 и 4 легла, резервации в тур. д-во “Приста” – Русе) с чудесни възможности наоколо за скално катерене по маршрути от различни категории на трудност. Отстои на 1 км югоизточно по асфалтов път от село Басарбово, до което има редовен автобусен транспорт. На 2 км от хижата е Басарбовският манастир. На около 25 км югоизточно от Русе, на река Бели Лом, се намира село Писанец със скалния феномен Мамуля и силно укрепеното Писанско градище. Има редовен автобусен транспорт.

  Река Дунав предоставя огромни възможности за отдих, водни спортове, воден туризъм, риболов и много други забавления. Има чудесни местенца като островите Люляка и Матея, крайбрежието при Стълпище, Мартен и т. н. Не са малко подслоните за нощувка, има привлекателни заведения, спортни бази, туристически хижи, плажове и всичко това е достъпно със собствен или обществен транспорт.

    Възможностите за кратък отдих и туризъм на територията на Русе и близките на града околности, са разнообразни и неизчерпаеми. На около 4-5 километра след изхода за София, пътят почти веднага се шмугва вдясно през гъста прохладна гора и ви отвежда в сърцето на западната парковата зона “Приста”. Обширен естествено-природен амфитеатрален терен в началото на месец юни всяка година се превръща в открита сцена, която дава шанс за изява на участници от цяла България на традиционния фолклорен фестивал “Златната гъдулка”. Във връзка с нашата история на това място се е съхранил спомен за музиката и таланта на не един и двама наши известни творци в областта на народното музикално творчество. Оркестър “Канарите”, Конушенската група, прочутата Берковска духова музика, Иво Папазов са само част от талантливите родни оркестри и музиканти, включили русенската изява в собствения си професионален календар. Дойде ли зима с обилни снеговалежи, баирите на парк “Приста” се преобразяват в свободна зона за демонстрация на скиорски умения. Е, дори да си нямате щеки и ски, нито пък даже шейна – откровено казано и един разкъсан найлонов чувал ще ви свърши чудесна работа, ако не искате да пропуснете да изживеете завладяващи зимни емоции далеч от родните зимни курорти. Освен това, при хубаво време, тук има достатъчно приятни възможности от добре оформени затревени игрища за малки турнири по футбол или волейбол през почивните дни, на все по-модерния и харесван от младите хора – пейнтбол, за осъществяване на лекоатлетически кросове, а също – на рокерски мотосъбори и киноложки изложби на различни породи кучета. Подобни на изброените събития са се случвали в различно време през последните няколко години.

     А, ако хобито ви е риболов – просто се спуснете по един от силно наклонените пътища през парк “Приста”, за да ви изведе направо на брега на река Дунав, където веднага опъвайте въдици и . . . бъдете спокойни. Дори и нищо да не се закачи на кукичките – наблизо вече работят съвсем нови, красиви и луксозни комплекси от хотели и ресторанти с маси, разположени на обзорна панорамна тераска направо върху водата. Посядането тук в късен следобед, освен засищане на глада с апетитни рибни изкушения и специалитети, може да превърне всеки в частица от поредния красив и незабравим дунавски залез край западенпарк “Приста”.